dinhamster.blogg.se


Hur blir min hamster tam?

När du precis har fått hem din nya hamster kan den vara rädd av sig, då är det viktigt att du tar hänsyn till det, annars kan den bita dig. Glöm heller inte att hamstrar är nattdjur och sover på dagen om man inte håller dem vakna.

Innan du börjar med att ta upp hamstern är det viktigt att du vänjer den vid händer. Du kan lägga din hand i buren och låta hamstern komma fram och lukta, men du måste ha tålamod för det kan ta en stund innan hamstern vågar komma fram. När hamstern väl är framme kan det vara så att den biter dig lite i fingret. Det gör den bara för att den ska se vad det/du är för något. Om du bara rycker i handen lite när den börjar bita förstår den att den inte ska bita där.

Ta inte upp hamstern förens den är modig nog att stå på din hand, och du måste vara kvick första gången du ska ta upp den för den är väldigt snabb och kan lätt springa iväg. När du har börjat ta upp hamstern måste du tänka på att hamstrar inte vet om hur högt uppe de är. Därför kan det hända att de kliver rakt ut från din hand och landar på golvet, men ta det lugnt?! Hamstrar är väldigt tåliga och klarar det mesta. Hamstern ska tas upp minst 2 gånger om dagen annars finns det risk att den kan börja bitas.

Nu tror jag att du vet det mesta om hur du ska göra med din nya hamster? Annars kan du bara fråga så ska jag ska försöka svara på så många frågor som möjligt! Läs nu lite mer om de andra viktiga sakerna så blir du en perfekt ägare
till din hamster! 



                         >Dvärghamster<

Mat

Basfoder
Du kan köpa fröblandningar både i en djur och mataffär, det är det så kallade basfodret ( alltså maten hamstern äter vardagligen) Du kan också blanda din egen hamstermat med tillexempel frön, knäckebröd, flingor, ris, russin eller kex. Allt möjligt torrfoder som inte är skadligt för hamstern.

Tillskott
Som tillskott till basfodret kan du ge hamstern salladsblad eller frukt. Det ska helst ges i små mängder annars kan hamstern få diarré, det är lagom om du ger hamstern en normal äppeltugga mm, därefter väljer hamstern att sluta äta när den inte längre är hungrig.

Hamstern har så kallade "kindpåsar" när hamstern då samlar mat stoppar de in maten i dem. Du ska aldrig ge hamstern marsvinsmat om det är små "höstrån" i den,  då kan det gå hål på kindpåsarna.

Mat du absolut inte ska mata hamstern med

Du får aldrig mata din hamster med rå kyckling, Avacado, choklad, alldeles för kryddad mat eller citrusfrukter som apelsin, för då spricker magen eller så är det för surt för hamstern, men du kan ge tillexempel kryddade chips om du suger av kryddan.


Mat som din hamster kan äta                              
Äppel                                 
Pasta
Päron                                 Kokt ris
Morot                                  Russin
Sallad                                Persilja
Vitkål                                  Gräs
Melon                                Maskrosblad
Vindruvor                          Klöver
Hasselnöt                        Groblad
Knäckebröd                     Bär
Tillagad kyckling             Groddar
Kålrot                                Färska löv
salladskål                       Broccoli
Gurka                               Bladspenat
Tomat (utan skal)          Lomme
Blomkål                           Yoghurt
Dill                                    Välling
Persika                            Ärtor
Kokt potatis


Saker att tänka på vid avel!

1. Som djurets ägare är det du som ansvarar för att ungarna får bästa möjliga vård och uppväxt. Du ansvarar för att de kommer till bra hem!


2. Se till att hitta hem åt ungarna innan du parar din hamster. Tänk på att det inte är alla djuraffärer som tar emot hamsterungar. OBS! Undvik att skänka bort ungarna, då är risken stor att de slutar som ormmat!


3. Om du inte skulle få sålt alla ungarna, har du då möjlighet att själv behålla dem? Har du burar till dem i så fall? (Guldhamstrar måste bo ensamma!) En guldhamster kan få 16 ungar!

De djur du vill avla på ska vara friska och ha bra temperament. Djurets temperament går i arv, därför bör du t ex aldrig para en aggressiv hamster.

Ge den dräktiga honan extra papper och kutterspån att bygga bo med (ge aldrig sk. hamstervadd!). Låt henne sedan få lugn och ro. När ungarna har fötts bör du inte störa honan i onödan. Man får inte städa i boet förrän ungarna är två veckor gamla! En hamsterhona som känner sig stressad kan överge eller döda sina ungar, speciellt om det är honans första kull.


Utvecklingen för ungarna är densamma som hos både guldhamstern och dvärghamstern. Ungarna föds utan päls, bilnda och döva. De har rosa-färgad hud, som sedan blir pigmenterad innan pälsen växer ut. Då ungarna är en vecka gamla börjar de så smått att smaka på vanlig mat, och nu händer det även att de kravlar sig ut ur boet. Efter ca 2 veckor öppnar de ögonen och de har fått sin päls. Vid tre veckors ålder är de fullt utvecklade. Då de är tre till fyra veckor bör man skilja hanarna från honorna.


Guldhamstern

Honan ska vara stor och kraftig (men inte fet), och ordentligt tam! Är hon skygg är risken större att hon biter ihjäl sina ungar. Honan ska vara vuxen, dvs minst 4 månader. Bästa åldern vid första kullen är 4-6 månader. När honan blivit 1 år bör man inte para henne fler gånger. Hanen bör också vara minst 4 månader, och inte äldre än 1 1/2 år.

VIKTIGT! Man får aldrig para två hamstrar som båda är satin.


Honan är brunstig var 4:e dag. Ibland kan man märka det genom att honan får en speciell frän lukt. Det är oftast lättast att para hamstrarna på kvällen. Låt dem träffas på golvet eller i en låda, i max en halvtimme. Om det skulle bli bråk kan du kasta en liten handduk över dem, och snabbt skilja dem åt. Obs! Låt dem aldrig träffas i honans bur, då kan det bli bråk när honan försvarar sitt revir! (En guldhamsterhona kan inte bo ihop med en hane hela livet, då blir det också bråk!)


Honan bygger sedan ett bo i kutterspånen. Det är bra att ha en bur helt i plast (t ex Duna-bur) eller ett akvarium/terrarium. Det finns annars risk att ungarna kryper igenom gallret.
Honan är dräktig i ca 16 dagar. Det blir oftast 5-7 ungar, men det kan bli enda upp till 16 st. Ungarna bör skiljas åt när de är 3-4 veckor gamla. De måste bo i egna burar senast vid 5 veckors ålder.




Dvärghamstern
Vill man para dvärghamstrar bör man, till skillnad från med guldhamstern, redan från början skaffa en hane och en hona som får bo tillsammans livet ut. Honan bestämmer själv då hon vill ha ungar, och kan göra mer eller mindre långa pauser mellan kullarna. Det är lämpligt att låta dvärghamstern bo i ett akvarium eller terrarium då du ska skaffa ungar. Det finns annars risk för att ungarna tränger sig igenom burgallret och faller ut ur buren.
Det är viktigt att du inte rör boet förrän ungarna är ca 2 veckor gamla, annars finns det risk att honan biter ihjäl sina ungar! Dvärghamsterns ungar väger 1-2 gram vid födseln.



Buren

För både guldhamster och dvärghamster gäller det att buren ska vara så stor som möjligt! Dvärghamstern är visserligen liten till storleken, men den är aktiv och behöver stor yta att röra sig på och vill gärna ha lite olika leksaker i buren. Om du har en en-plans bur ska den vara minst 70 x 40 cm. Då får det plats ett motionshjul, ett hus, matskål och någon leksak samtidigt som där fortfarande finns golvyta kvar för hamstern att springa på.

Hamstrarna är vakna mycket på natten och tillbringar största delen av sitt liv i buren, se därför till att satsa på en ordentlig bur redan från början! Buren ska vara fylld med sågspån till ca 5 cm så att den kan gräva ordentligt. Ge din hamster en pinne eller ett halvt knäckebröd då och då som slipar hamsterns tänder.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0